Malpraxisul medical – Ce este şi când se produce?
Malpraxisul medical se produce atunci când un profesionist din domeniul sănătăţii se abate de la calitatea sa obişnuită, o eroare săvârşită în exercitarea unui act medical sau medico-farmaceutic, care generează prejudicii asupra pacientului. O greşeală medicală care a produs pacientului un prejudiciu poate antrena atât răspunderea civilă pentru fapta proprie cât şi răspunderea disciplinară. În plus, nu se exclude nici răspunderea penală a personalului medical în momentul în care fapta comisă întruneşte toate condiţiile constitutive ale unei infracţiuni.
Pentru a se stabili dacă este cu adevărat vorba de malpraxis trebuie să se facă distincţia între greşeală şi eroare. O greşeală constă în nerespectarea regulilor referitoare la comportarea profesională a unui cadru medical. Asta în situaţia în care un alt medic, cu aceeaşi pregătire profesională le respecta. În schimb, eroarea apare atunci când evoluţia complicată a unei boli sau unele simptome îl fac pe un medic să acţioneze la fel, indiferent de situaţia în care se află.
Cine riscă să fie acuzat de malpraxis?
Din punct de vedere legal, persoanele care răspund disciplinar, dar şi penal, fac parte atât din personalul medical (medic, farmacist, stomatolog, moaşă sau asistent medical), dar şi furnizorii de servicii medicale şi produse medicale. Conform legii civile, acestora li se adăugă producătorii de dispozitive şi echipamente medicale, materiale sanitare şi substanţe medicamentoase.
Cele mai curente malversaţiuni sunt:
Erori de anestezie – aceste erori cuprind alegerea medicamentului greşit, administrarea unei doze greşite de medicament (prea mare), faptul de a nu supraveghea semnele vitale ale pacientului, o greşeală care duce la decesul pacientului. Erori în camera de urgenţă – aceste erori includ o citire necorespunzătoare a radiografiei, un diagnostic eronat, erori în privinţa medicaţiei, etc.
Erori ale dispozitivelor medicale;
Neglijenţa postoperatorie – acest tip de neglijenţă provoacă unele complicaţii grave precum septicemie sau infecţie.
În aceste momente dificile din cariera unui cadru medical este nevoie de un avocat fiabil şi calificat. Malpraxisul este diferit deoarece implică două domenii de expertiză, Drept şi medicină. Din păcate, nu există un act medical lipsit de riscuri deoarece, în orice moment, în desfăşurarea actului medical îşi pot face apariţia unele erori, neprevăzute de cele mai multe ori. Acestea sunt neimputabile personalului medical şi se produc în contextul unei activităţi perfect normale.
Sursa foto: avocatmalpraxismedical.ro